partner sertifikacionog tela TÜV Hessen, Nemačka

Sertifikacija prema standardima

S.C.T.-CERT doo, kao partner TÜV Hessena, nudi sertifikaciju prema sledećim standardima:
ISO 9001 - sistemi menadžmenta kvalitetom
ISO 14001 - sistemi menadžmenta zaštitom životne sredine
OHSAS 18001 - sistemi menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu
ISO TS 16949 - sistemi menadžmenta kvalitetom u auto-industriji
ISO/IEC 27001 - sistemi menadžmenta bezbednošću informacija
ISO 22000 - sistemi menadžmenta bezbednošću hrane
HACCP CAC/RCP 1-1969, Rev. 4 – 2003 - sistem analize opasnosti
ISO 13485 - Medicinska oprema - sistemi menadžmenta kvalitetom



HACCP CAC/RCP 1-1969, Rev. 4 – 2003

je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point što u prevodu na srpski jezik znači Analiza Opasnosti i Kritične Kontrolne Tačke. Predstavlja logičan, naučno zasnovan sisteme kontrole procesa proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda, koji omogućava:


  • Identifikaciju i procenu svih mogućih opasnosti, tj. svakog fizičkog, hemijskog ili biološkog rizika, u svim fazama procesa proizvodnje prehrambenih proizvoda uključujući sve međuprocese i distribuciju,
  • Određivanje neophodnih mera za njihovu prevenciju i kontrolu,
  • Sigurnost da će te mere biti uspešno i na delotvoran način sprovedene.

Za razliku od kontrole gotovih proizvoda na kraju proizvodnog procesa, HACCP predstavlja preventivni sistem koji osigurava bezbednost hrane u svakom koraku procesa proizvodnje. Razvija se posebno za svaki proizvod/grupu proizvoda ili procesa, i treba da se definiše i uspostavi tako da odgovara specifičnim uslovima proizvodnje i distribucije svakog proizvoda posebno.


HACCP je sistem koji se može upotrebiti kao niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane, sa krajnjim ciljem da potrošač konzumira namirnicu, u stanju i na način koji će biti bezbedan po njegovo zdravlje.